analytik

29 Eylül 2014 Pazartesi

Cilt Güzelliği ve Kolajen

Değerli cilt bakımı blogu takipçileri, cilt bakımı blogumuzdaki bu yazımızda cilt güzelliği için kolajenin önemine ve yapılması gerekenlere yer vereceğiz. Muhtemelen birçoğunuz kolajen kelimesini defalarca duymuştur ancak buna rağmen, tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyorsunuzdur.

Kolajen Nedir? 

Kolejen veya bilimsel literatürde genel kullanıldığı şekliyle kollajen insan vücudunun faaliyetleri açısından çok önemli bir görev üstlenir. Nelerden oluştuğumuzu bir düşünelim; Kemikler, kıkırdaklar, kaslar ve bağlar kolajen içerir. Kolajen vücudumuzun sağlamlığı ve kesintisiz çalışmasından sorumludur. Diğer türlü ifade edecek olursak; kolajen tüm organlar için birleştirici doku görevi gören özel bir proteindir.

Cilt Güzelliği ve Kolajen

Kolajen Cildimiz İçin Neden Gereklidir?

Kolajen ayrıca cildimizde de çok miktarda bulunup, onun sağlamlığı ve esnekliğinin sorumlusudur. Fakat yaşlandıkça kolejen üretim süreci yavaşlar ve ilk olarak cildin durumu ile kendini gösterir. Kolajen eksikliği deri yaşlanmasının ve esnekliğini kaybetmesinin başlıca nedenidir. Deri sıkılık ve esnekliğini kaybeder, üst katı iyice incelir ve kuruluk oluşur ve sonuçta yüzde ilk kırışıklıklar yerini alıyor.

Genellikle kolejenin dağıtılması ile birlikte yaşlanma süreci de hızlandırır. Bunun nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Yüz mimiklerinin aktifliği. Yüz kaslarının sık sık gergin durumda olması, kolajen bağlarının hasar görmesine neden oluyor, bununla da mimik kırışıklıkları adı verdiğimiz istenmeyen kırışıklıklar belirir.
- Diğer nedenlere ise kötü alışkanlıkları gösterebiliriz. Bunlardan alkollü içecekler, sigara, güneş ışınlarının cilde etkisi ve çevrenin kirli olmasını sıralayabiliriz.
Günümüzde kolajen eksikliğini de giderme yöntemleri mevcuttur. Fakat, bu yöntemler aslında ne kadar etkilidir?

Cilt Bakımı Açısından Kolajen Eksikliğini Giderme

Uzun zamandan beri bir çok kozmetik firma, içeriğinde kolajen olan malzemelerin üretimine başladılar. Kozmetik uzmanlarının görüşlerine göre, günlük olarak bu kozmetik araçlarını kullanarak kolajen eksikliğini geliştirmek mümkün olmaktadır. Fakat birtakım araştırmalar sonucunda ortaya çıkan duruma göre, kollajen molekülünün boyutu yeterince büyük olduğundan, kırışıklıklara göre şekillendiği cildin en derin tabakasına kremle maalesef ulaşamıyor. Dolayısıyla bu gibi araçlar büyük etki ortaya çıkarmazlar. Fakat bu malzemeler tümüyle faydasız değildir, kolajen içeren kremler deriden nemin buharlaşmasını zayıflatır, böylece cilde nemlendirme sağlar. Fakat bu süreç cildin üst tabakasında gerçekleşerek, kolajenin azalmasına hiçbir etki yapmıyor.

Cilt Bakımında Kullanılan Kolajenin Çeşitleri

Ayrıca kosmetolojide kolajenin birkaç çeşidi kullanılır. Bunlardan aşağıdaki kolajen türlerini sıralayabiliriz:

- hayvan kökenli kolajen
- Bitkisel kolajen
- Deniz kolajenini sıralayabiliriz

Cilt Güzelliği İçin Beslenme

Bilimsel araştırmalara genel açıdan bakılırsa, C vitamininin kolajen üretimini düzenlediği iddia edilir. Bundan dolayı gıda ve beslenme düzeninize C vitaminli besninleri eklemeniz cilt güzelliği açısından faydalı olacaktır. Bu besinlerin kısa bir listesine sizler için yer veriyoruz:
- narenciye,
- kivi,
- biber,
- kuşburnu,
- siyah frenk üzümü,
- kuş üzümü,
- patates,
- lahana,
- domates,
- yeşil soğan
- maydanoz

Cilt güzelliğiniz için beslenmenizde bu ürünlere yer vermeyi unutmayın. Sonraki yazılarımızda cilt bakımı ile ilgili detaylı bilgilerle karşınızda olacağız.

0 yorum:

Yorum Gönder